“Moet ik nu koken?” vraagt hij terwijl hij een heel moeilijk gezicht trekt. Het woord ´koken´ staat niet in zijn vocabulaire. Hij is echt lief hoor, maar hij raakt al gestrest van een recept met meer dan 3 stappen. Nee dat klusje is echt niet voor mijn vriend weggelegd, maar het is even niet anders! “Ja”, antwoordde ik – “zoek het uitttt” dacht ik er achteraan. Eigenlijk interesseerde het met niet wat we zouden eten, ook niet of het nu wel of niet gezond was. Ik voelde me moe, slap, beroerd, had pijn en mijn mood was verre van geïnteresseerd in gezond eten.
Waarom is dat toch? Wanneer je je niet fit voelt, je dan ineens kiest voor de makkelijke (vaak ongezonde) weg als het gaat om eten. Gelukkig voelde ik me gewoon tijdelijk even niet fit, maar er zijn veel mensen die dit soort klachten chronisch hebben. Dan sta je dus eigenlijk al 1 – 0 achter als je gezonder wilt leven. Is het gewoon een smoesje of gebrek aan wilskracht of zit er meer achter?
Onze hersenen maken keuzes het meest van de tijd onbewust, een enkele keer kunnen we er wat invloed op uitoefenen en maken we een weloverwogen keuze. De standaard-instelling van onze hersenen is die onbewuste keuze. Dat komt vanuit de oertijd, als de mens dan eten zág dan moest het opgegeten worden. Ze wisten namelijk niet wanneer er weer eten was en de hersenen koppelen (calorierijk) voedsel aan energie en dat is je 1e levensbehoefte. De voorkeur voor zoet eten komt hier ook vandaan. De zoete smaak geeft aan dat iets veel calorieën bevat, net als dat bitter eten werd geassocieerd met giftig eten.
Onze hersenen zijn dus vanuit de basis zo geprogrammeerd, maar dat is anno 2019 natuurlijk niet zo handig dat we alles opeten wat we zien…. We moeten dus vaker een keuze goed overwegen. “Is het nodig dat ik dit nu neem, want ik ga zo avondeten” of "Het is beter als ik niet nóg een keer opschep, want ik wil graag wat afvallen". Dat vinden onze hersenen heel moeilijk en kost ons meer energie. “Kost het maken van gezonde keuzes dan dus altijd meer energie?” – Nee.
Je kunt je hersenen trainen! Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet iedere gezonde keuze bewust hoeft te maken, maar dat je maatregelen treft die ervoor zorgen dat je dit onbewust al doet. Creëer gezonde gewoonten (= onbewust), het kost even meer energie om dit te trainen maar uiteindelijk levert het je meer op. Onbewust onbekwaam, bewust onbekwaam, bewust bekwaam, onbewust bekwaam. Herken je dit? Dat is het proces wat je doorloopt om je hersenen te trainen in het onbewust de gezonde keuzes maken.
Hoe precies?
Daar help ik je graag bij!
Liefs,
Kim
Reactie plaatsen
Reacties