De spaarstand

Even snel afvallen. Je gaat op vakantie, je moet met die bruiloft dat ene leuke jurkje aan of welke reden je ook hebt; het moet gewoon even snel. Je doet een crash dieet of gaat gewoon echt even heel streng zijn voor jezelf. Resultaat? Nope. Gefrustreerd? Jazeker. En daar gaat je zelfvertrouwen niet zo goed op.

 

Hoe kan dat nou? Minder eten zorgt er toch voor dat je afvalt? Helaas is dát dus een fabeltje. Ons lichaam werkt niet zo zwart/wit. Maar laten we even beginnen bij het begin: energie! Ons lichaam heeft energie nodig, in eten en drinken zit energie en dat drukken we uit in kilocalorieën (kcal). Vaak wordt gezegd: als je meer eet dan je nodig hebt, dan kom je aan. Als je minder eet dan je nodig hebt, dan val je af. Jammer joh, dát is dus echt wat te simpel gedacht.

 

Je lichaam heeft een bepaalde basis behoefte aan energie nodig om al je organen, spieren en processen goed te laten verlopen. Mocht je dus véél te weinig eten, dan gaat je lichaam in een soort ‘spaarstand’. Ons lichaam heeft deze spaarstand om in momenten van hongersnood / periode van voedselschaarste gewoon te kunnen overleven. Je lichaam weet alleen niet wanneer jij bezig bent met afvallen of dat er écht voedselschaarste is. Deze spaarstand houdt ook nog even aan wanneer je stopt met crashen en weer normaal gaat eten, hierdoor kom je éxtra aan. Dit verklaart het eeuwige jo-jo’en.

 

Waar jouw spaarstand precies begint is moeilijk te zeggen, dit zal voor iedereen anders zijn. Belangrijk is om niet te snel te willen afvallen door véél te weinig te eten. Dit werkt alleen maar averechts! Ga dus voor maximaal 0,5 – 1 kilo per week. Afhankelijk van hoeveel je te zwaar bent zal het in het begin vaak wat sneller gaan en naarmate je dichterbij een gezond gewicht komt gaat het steeds wat langzamer.

 

Dikke tip dus: het beste dieet is géén dieet. Zorg ervoor dat je lichaam niet in die spaarstand komt, want het duurt wel weer even voordat je daaruit bent! Wil je weten hoeveel jouw lichaam nodig heeft? En wat je dan precies moet eten om die 0,5 – 1 kg per week af te vallen? Ik maak graag voor jou een voedingsschema op maat.

 

Liefs,

Kim


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.