Gezond eten is niet duur

Dat gezond eten duur is of alleen is weggelegd voor de welgestelden is in mijn ogen een misvatting. Dat de gezonde levensstijl duurder is geworden door stijging van belastingen e.d. zal ik zeker niet ontkennen. Groenten zijn duurder geworden terwijl snoep en ijs juist goedkoper werden. Voor mensen met een krappe portemonnee werkt het zeker niet mee. Maar is het terecht om te denken dat een ongezonde levensstijl dan automatisch de goedkoopste keuze is? Ik weet zeker van niet.

 

Ik at vroeger vaak (lees: meerdere keren per week) chips of toastjes met allerlei lekker beleg zoals brie en salades. Op school haalde ik zo’n 3x per week een belegd broodje in de kantine. Een paar keer per week at ik gezellig met vriendinnen en dronk ik wijn, véél wijn. En als ik even krap bij kas zat dan kocht ik een kant-en-klare bak lasagne. Huismerk en euroshopper, zéker geen A-merken. Lekker makkelijk en niet echt duur. Ik woonde in een grote stad, alles op fietsafstand. Dus ik deed iedere dag boodschappen en kwam vaak thuis met wat extra’s die ik éigenlijk niet echt nodig had.

 

Tsja, die goede ouwe studententijd.. Dat gezond eten duur is vond ik toen ook wel eens, maar achteraf gezien had ik gewoon hele andere prioriteiten. Veel van al die dingen waren helemaal niet nodig en als ik soms gewoon wat beter had gepland of voorbereid dan was ik absoluut gezonder én goedkoper uit geweest.

 

Als je ‘gewoon gezond’ eet, zonder veel poespas dan is gezond eten absoluut niet duur. Ik geef je hieronder wat tips om gezond te eten en het ook nog eens makkelijk, snel en betaalbaar te houden voor jezelf.

 

  1. Maak een weekplanning voor je avondeten

Voorbereid zijn is het halve werk. Check de folder van de supermarkt op acties en bekijk wat je nog in de (koel)kast hebt staan. Zoek hier wat lekkere recepten bij en maak een planning voor wat je wanneer gaat eten. Zelf zorg ik ervoor dat ik voor 5 van de 7 avonden heb gepland wat we gaan eten. Zo voorkom ik dat we eten moeten weggooien, want er komt altijd wel wat tussendoor. Die andere 2 dagen kunnen we kliekjes eten, een bakje uit de vriezer halen, we halen een frietje óf we doen toch een keer extra boodschappen doordat we zin hebben in iets anders.

 

Weekboodschappen doen werkt ook nog op een andere manier positief voor je portemonnee. Door maar 1x per week boodschappen te doen is de kans op impulsaankopen (vaak ongezonde voeding) een stuk minder. Én je houdt meer grip op je budget!

 

  1. Kook meerdere porties

Meerdere porties koken heeft als voordeel dat je áltijd nog een gezond kliekje in je vriezer of koelkast hebt staan. Dat voorkomt dat je grijpt naar een kant-en-klaar ongezond én duurder alternatief. De inkoop van grootverpakkingen is vaak ook een stuk goedkoper in verhouding met kleine verpakkingen.

 

  1. Kliekjesdag

Weggooien is zonde én kost geld! Heb je wat teveel rijst gekookt? Heb je nog een halve komkommer over, een restje gekookte sperziebonen of nog één tomaat van de tros? Gooi het niet weg! Bewaar het in een bakje in de koelkast, of als je het wat langer moet bewaren in de vriezer. Plan 1x per week een kliekjesdag en maak van al deze kleine restjes een feestelijk geheel. Zie het als een bonus maaltijd, anders had je het misschien wel weggegooid!

 

  1. Vergeet de vriezer niet!

Diepgevroren groente en fruit zijn net zo gezond als de verse variant. Blauwe bessen zijn vers bijvoorbeeld ontzettend duur, maar uit de vriezer nét zo gezond en een heel stuk goedkoper! Ook groenten kun je prima uit de vriezer halen, zolang ze maar geen toevoegingen hebben (dus geen spinazie á la crème, maar de gewone spinazie). Handig ook als je weekboodschappen doet, neem voor het eind van de week groenten mee uit de vriezer.

 

  1. Groene vingers? Neem een moestuin!

Het is nu begin augustus, een tikkeltje laat om te starten met een eigen moestuin. Maar neem het in overweging voor volgend jaar. Één courgetteplant die je laat groeien uit een zaadje dat je €1,39 heeft gekost levert op een vruchtbare grond tot wel 4 courgettes per week op. Ook een tomaten- en komkommerplant hebben héél snel hun aankoop terugverdiend. Er zijn tegenwoordig ook genoeg leuke oplossingen en ideeën voor een moestuin als je weinig ruimte hebt.

 

Mijn advies: wees creatief en besteed wat meer aandacht aan het plannen van je voeding. Die tijd verdiend zich absoluut terug. De snelle, makkelijke weg is uiteindelijk de weg die het meeste geld kost. Kijk eens kritisch naar jouw levensstijl, hoe kosten-efficiënt is die?

 

Liefs,

Kim


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.