Zijn tussendoortjes echt nodig?

Ja en nee. Er wordt veel gezegd over tussendoortjes. De één zegt dat het heel erg belangrijk is en je ze niet moet vergeten. De ander noemt het juist weer onnodig. Wat is de waarheid? Ik kan zeggen dat er in beide wel een kern van waarheid zit. Voeding is natuurlijk heel persoonlijk, daarom is de ene persoon wél een tussendoortjes-type en de ander niet. Welk type ben jij?

 

Waarom geen tussendoortjes?

Het gaat erom dat je iedere dag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat zou prima kunnen met drie hoofdmaaltijden per dag. Dit moeten dan wel voldoende voedzame maaltijden zijn waar je lang van verzadigd blijft. Je moet er namelijk wel even mee voorruit. Soms zit er wel 5, 6 of meer uren tussen je hoofdmaaltijden!

 

Voordelen hiervan zijn dat je lichaam slechts drie keer een hoeveelheid eten hoeft te verwerken en vervolgens een periode kan herstellen. Wanneer je lichaam zich klaarmaakt om eten te verteren komen er allerlei hormonen en enzymen vrij, waaronder insuline. De koolhydraten in onze voeding worden tot kleine stukjes geknipt en als glucose in ons bloed opgenomen. Om glucose te gebruiken als energie zorgt insuline ervoor dat het vanuit de bloedbaan in de cellen terecht komt. Naast deze functie van insuline, is het ook een stof dat de vetopslag bevorderd.

 

Een kleine voorraad aan vetten is heel nuttig, maar bij mensen die willen afvallen is het juist belangrijk om het vetpercentage omlaag te krijgen. Dan is het dus niet gunstig als deze vetopname meerdere keren per dag wordt getriggerd. Bij drie maaltijden per dag beperk je de aanmaak van insuline dus tot 3 momenten en dat kan een gunstige uitkomst hebben.

 

Waarom wel tussendoortjes?

Zoals ik al eerder noemde is het belangrijk dat je iedere dag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan in drie maaltijden, maar je kunt dit ook verspreiden over meerdere grote en kleine eetmomenten. Een groot voordeel hiervan is dat er minder tijd tussen je maaltijden zit. Hierdoor zorg je ervoor dat je geen trek krijgt en vol energie door de dag gaat. Mits je natuurlijk kiest voor de juiste, gezonde en voedzame tussendoortjes.

 

Niet alleen voeding is heel persoonlijk, ook de manier waarop je met voeding omgaat en de mate waarin je in staat bent om verleidingen te weerstaan. We maken iedere dag 200 (!!) voedselkeuzes per dag, probeer dan maar altijd de gezonde keuze te maken! Op momenten dat je trek hebt is het maken van zo’n bewuste keuze nog eens extra moeilijk. Je pakt dan sneller onbewust iets wat véél en snel energie geeft, vaak iets ongezonds dus met veel suiker en/of vet. Herken jij dit? Dan is het voor jou beter om dit soort momenten te voorkomen. Neem al vóórdat je trek krijgt een gezond en voedzaam tussendoortje.

 

Ook kan trek ervoor zorgen dat “de rem” eraf gaat. Dit soort momenten komen vaak ’s avonds voor, na het avondeten en op de bank. Je hebt eigenlijk over de dag verspreid geen tussendoortjes gehad en ook je hoofdmaaltijden waren waarschijnlijk niet vullend en voedzaam genoeg. Je hebt trek en duikt de voorraadkast in. Het einde is zoek, want je kunt blijven eten! Herken je dit? Dit soort eetbuien komen vaak voort uit hoe je de rest van de dag hebt gegeten. Misschien was je ontbijt al niet voedzaam genoeg en sluimert die trek de hele dag door. Zo kunnen er hele verschillende redenen zijn waardoor jij ’s avonds die voorraadkast in duikt, denk aan: niet voldoende gegeten, verveling, gewoonte, emotie, etc.

 

Of je dus wel of niet tussendoortjes nodig hebt, is geheel afhankelijk van jou als persoon. Wil je erachter komen wat jij voor type eter bent en wat voor jou het beste advies is? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking!

 

Liefs,

Kim


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.