“Ik had geen tijd om mijn brood te smeren vanmorgen”, “Ik vind het zonde van mijn avond om alles voor te bereiden” of alleen al “pfff wat een werk!”. Dat hoor ik heel vaak als we het hebben over mealprepping, ofwel: je eten voorbereiden. Veel werk? Overdreven? Of juist een méga slim idee?
Planning is de sleutel tot succes. Dit geldt voor álles: je werk, sporten, slaap. vrienden, familie, maar ook zéker als het om eten gaat! Het voorbereiden van je eten heeft namelijk heel veel voordelen als je gezonder wilt gaat eten. Denk aan het maken van een boodschappenlijstje waardoor je geen onnodige en ongezonde producten in huis haalt. Of je neemt voldoende gezonde tussendoortjes mee voor onderweg zodat je niet onderweg verleid wordt voor een ongezonde hap bij de pomp.
Zelf hou ik ontzettend van plannen, het geeft mij zoveel rust en het helpt me om de juiste keuzes te maken. Oh, en ook een lekker bijkomend voordeel: het scheelt me een partijtje geld! Ik vertel je graag even over 2 van mijn plan-gewoonten:
- Avondprep
Voor mijn werk ga ik ’s ochtends om uiterlijk 06u15 de deur uit. Pokke vroeg dus. En aangezien ik lichtelijk chagrijnig word van een wekker waar een “5” in staat, blijf ik ’s ochtends graag zo lang mogelijk liggen. Tijd om mijn brood te smeren is er dan zéker niet. Ontbijten voordat ik wegga zou ik nog best kunnen, maar ik merk dat het voor mij beter werkt als ik wat later ontbijt. Anders heb ik de héle dag trek. Goed, even terug naar de avond ervoor.
Wat ik mee wil nemen naar mijn werk zijn een paar dingen, namelijk: mijn ontbijt, mijn lunch en 1 of 2 tussendoortjes (afhankelijk van hoelang/druk mijn dag gaat worden). Als ik tijdens het koken van het avondeten tijd over heb dan pak ik alvast even de bakjes die ik daarvoor nodig heb en zet deze alvast klaar of vul ze gelijk. Als het tijdens het koken niet lukt, dan doe ik het voordat ik naar bed ga.
Ik heb voor mijn ontbijt 2 super handige bekers, waarbij ik de yoghurt en de muesli/noten o.i.d. los van elkaar kan bewaren (check foto hieronder). Mijn brood smeer ik altijd bevroren (daardoor blijft het langer vers, dikke tip) en bewaar deze in een broodtrommel. Zowel mijn ontbijt en lunch zet ik in de koelkast en kan ik de volgende ochtend zo pakken om mee te nemen. Mijn tussendoortjes (afhankelijk van wat het is) doe ik altijd alvast in “het tasje”. Ik heb een speciaal klein tasje waarin ik mijn hele dag-maaltijd makkelijk mee kan nemen. Zie de foto onderaan!
Veel werk? Nee hoor! Zo gedaan.


- Zondag-plan-dag
Als ik vertel dat ik vaak op zaterdag of zondag een planning maak voor het avondeten, dan hoor ik vaak: “ohh dat doe ik ook, heel handig.” Maar wanneer ik de kans krijg mijn zin af te maken “…voor 2 weken”. Dan kijken mensen mij met een open mond aan, haha! Tsja, sinds mijn vriend en ik zijn verhuisd van Groningen stad naar tussen de weilanden in de polder is het praktisch onmogelijk om dagelijks boodschappen te doen. Sterker nog; ik kreeg er een giga hekel aan, omdat ik er zoveel tijd mee kwijt was.
De enige manier was om een oplossing te bedenken waarbij ik zo min mogelijk tijd kwijt ben aan het boodschappen doen. Nu maak ik 2 of 3x in de maand een planning, een gigantische boodschappenlijst en laat ik de boodschappen bezorgen. Ik haal dus voor ongeveer 2 weken eten in huis, maar hoe pak ik dat aan?
Allereerst heb ik een lijstje met standaard producten die we vaak en veel gebruiken. Denk aan: melk, yoghurt, brood, muesli, beleg, fruit. Deze heb ik als “standaard”-lijstje opgeslagen in de app van Jumbo (geen reclame, maar vind het zelf gewoon een súper fijne app/supermarkt!).
Vervolgens kijk ik wat ik nog in de (koel)kast heb wat op moet of wat ik graag op wil maken. Hier bedenk ik vervolgens gerechten omheen. Deze gerechten schrijf ik op een notitieblokje die in de keuken hangt. Zie foto hieronder! Ik vul mijn boodschappenlijstje in de app aan met ingrediënten die ik daarvoor nog nodig heb.
>> Inspiratie voor recepten haal ik echt overal vandaan. Ik bedenk vaak zelf wel iets, maar soms gebruik ik ook de app van Jumbo (dan kan ik namelijk gelijk alle ingrediënten aan mijn boodschappenlijstje toevoegen, vet handig) of ik pak weer eens een kookboek uit de kast.
Daarna denk ik nog even aan de extraatjes en tussendoortjes. Heb ik bijvoorbeeld nog ongezouten noten in huis? En wat extra groenten om als tussendoortje te knabbelen? Heb ik nog wasmiddel? Luchtverfrisser of toch dat zakje chips voor het weekend?


Nog enkele tips:
- Verse groenten blijven vaak geen 2 weken goed. Kook daarom aan het begin van de week een dubbele portie zodat je daar over 2 weken (tussendoor in de vriezer) nog een keer van kunt genieten. Of koop voor dan diepvriesgroenten.
- Plan niet voor 7 dagen per week wat je gaat eten, maar houd ook rekening met spontane dingen. Het gebeurd vaak dat je nog een klein beetje overhoud, gooi dat niet weg! 3 of 4 kleine beetjes is ook een hele maaltijd 😊, weggooien is zonde.
- Een gekookt eitje op brood is super lekker. Wist je dat gekookte eieren tot wel 5 dagen goed blijven in de koelkast?
Zó veel voordelen aan mealpreppen. Misschien doe ik het wat extreem, maar álle vormen van planning en voorbereiding zijn mooi meegenomen. Heb je vragen of heb je nog meer tips nodig? Ik help je graag!
Liefs,
Kim
Reactie plaatsen
Reacties