Maandag start ik

Je hebt als voornemen om gezonder te gaan leven, vanaf maandag dan. Je start vol goede moed, raakt geen snoepje of koekje meer aan en je gaat er helemaal voor. Na een paar dagen/enkele weken beginnen jouw gedachten af te dwalen en denk je steeds vaker aan vet- en suikerrijk eten. Bij die gedachte alleen al begin je te watertanden, maar je doet je uiterste best om die gedachten te verbannen. Je bent sterk! Tot die ene tegenslag, je hebt teveel van jezelf gevraagd, bent ongesteld geworden, had een te drukke dag op je werk en bij thuiskomst plunder je de voorraadkast. Maar, vanaf maandag ga je écht weer beginnen.

 

Wie herkent zich niet in bovenstaande? Als je iets doet, doe je het goed. Althans, dat denk je.. maar in werkelijkheid is dat maar van korte duur. De voedingsgewoonten die jij in de afgelopen jaren hebt opgebouwd, verander je niet zomaar in een weekje. Ook niet in twee weken of een maand. Daar moet je de tijd voor nemen en bovenal: doe het stap voor stap.

 

“Ik start maandag”. Als je ergens mee start, stop je dan ook weer? Deze uitspraak suggereert iets tijdelijks en zo gedraagt iedereen zich hier ook naar. Je hoeft niet te starten met gezonder leven, je kunt er altijd mee beginnen. Iedere keuze die jij maakt is er weer eentje.

 

“Je raakt geen snoepje/koekje meer aan”. Je verbied jezelf dus álles wat volgens jou ongezond is. Jezelf dingen verbieden werkt averechts. Als ik nu zeg dat je niet aan een roze olifant moet denken, dan denk je er juist aan! Het is niet realistisch om nóóit meer te snoepen en als het dan wel gebeurt dan voelt dat alsof je hebt gefaald. Het werkt veel beter om het jezelf niet te verbieden, maar te beperken. Kies bijvoorbeeld een moment uit waarop je het wel mag.

 

“Je begint al te watertanden bij de gedachte aan vet- en suikerrijk eten”. Dit is een gevolg van het jezelf vanalles verbieden. Als dit soort gedachten continue in je hoofd zitten, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat het een keer mis gaat. Zoals wanneer je bijvoorbeeld een hele drukke dag hebt gehad of nét ongesteld bent geworden.

 

“..bij thuiskomst plunder je de voorraadkast”. Tsja, dat is wat er gebeurd als je té streng bent voor jezelf en geen plan B hebt. Wees altijd voorbereid op onverwachte of verwachte momenten dat je het lastig krijgt.

 

Maak iedere dag bewust een paar gezonde keuzes, verbied jezelf niets, maar maak minder ongezonde keuzes, bereid jezelf voor en blijf realistisch. Waar jij moet beginnen? Dat hangt volledig af van jou. Wil je hier een beetje hulp bij? Laat het mij dan weten!

 

Liefs,

Kim


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.