De vreetdagen, uhh feestdagen!

Halloween, Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst en dan OOK nog Oud & Nieuw. Dagen die in het teken staan van gezelligheid, lichtjes, vriendschap en familie, maar het draait (vooral) om eten. Eigenlijk maken we ons vooral druk om het eten. Heel veel eten. 

 

Laat dat nu precies hetgeen zijn waar veel mensen die graag wat gewicht willen verliezen, gigantisch tegenop zien. Want, hoe gaat het je nou lukken om in die laatste maanden van het jaar af te vallen met al dat lekkers? Of “begin je in januari wel weer”? Ik ben de laatste die jou gaat vertellen dat het makkelijk is, máár… laten we even niet vergeten dat December meer dagen kent dan alleen de feestdagen 😉. Ik wil je niet vertellen hoe je ervoor zorgt dat je afvalt tijdens de Kerst. Ik wil je ook niet vertellen dat je alleen maar gezond moet doen met Kerst. Ik wil gewoon even mijn gedachten hierover kwijt en wie weet heb je er wat aan 😉.

 

Met de gedachte “ik begin in januari wel weer” zeg je eigenlijk dat je nu ergens “mee bezig bent”. Mijn vrije interpretatie is dat je daarmee bedoelt dat je gigantisch je best doet om gezond te leven, maar eigenlijk véél te streng bent voor jezelf en het dus voelt als een dieet. Je mag geen stuk van je chocoladeletter, je mag geen sausjes bij de gourmet en dat héérlijke zelfgemaakte toetje moet je van jezelf ook nog overslaan. Als je het dan tóch neemt, dan heb je “gefaald”, maakt het allemaal toch niet meer uit en “begin je in januari maar weer”. Streng zijn voor jezelf, vast heel herkenbaar, maar.. je zult het vast al 100x gehoord hebben: dat werkt niet. Jezelf dingen verbieden werkt averechts. Een algemeen gezonde leefstijl heeft juist wel ruimte voor dagen als Kerst, zolang je dat niet overdrijft.

 

Als jij zo hard je best doet het hele jaar lang om gezonder te leven en wat gewicht te verliezen, waarom is de decembermaand dan een periode waarin je denkt “fuck it, ik begin in januari wel weer”? Zo. Ontzettend. Zonde. Wees lief voor jezelf! Gun jezelf dat extraatje, want dat past gewoon in een gezonde leefstijl! Zorg er vooral voor dat je geniet van die extraatjes, maar sla er niet in door. En dat we massaal wél doorslaan met Kerst is tegenwoordig heel normaal geworden….

 

Uitgebreid ontbijten met croissants, afbakbroodjes en allerlei smeersels. Op de koffie bij oma die een stuk gebak voor je heeft klaar staan en vervolgens de tafel vol zet met allerlei toastjes, hapjes en nootjes. En voordat je weggaat pluk je nog wat kerstkransjes uit de boom. Je gaat door naar je schoonouders die het diner verzorgen. Het is nog te vroeg om aan tafel te gaan, dus weer wat toastjes, nootjes en kaasjes op tafel. Het eerste glas wijn wordt alvast ingeschonken. Voordat jullie aan tafel gaan wordt er nog een wijntje ingeschonken, want ach, het is Kerst. Jullie gaan uitgebreid gourmetten, wat over het algemeen véél vlees, saus en stokbrood betekend. Of er staat je een diner met minimaal 3 gangen te wachten. We toppen af met een dikke ijstaart, doen nog een gezelschapsspelletje, drinken het laatste bodempje wijn uit de fles en gaan weer op huis aan… met je broek op de vreetstand.

 

Wat mij betreft speelt “eten” in dit verhaal een véél te grote rol. Ik heb ook zeker wel eens op die manier Kerst gevierd en ik kan je vertellen: daar werd ik absoluut niet gelukkig van. Bij thuiskomst kon ik alleen maar denken: “Omg wat zit ik vol, pfff ik voel me niet goed, ohh ik ga slapen, bleghhh”. Is dat wat Kerst is? Jezelf overeten aan al het lekkers? Ik was het zat om op die manier steeds thuis te komen en ging bij mezelf na waar Kerst (en al die andere feestdagen) nu écht voor is. Toen ik dat had gedaan bedacht ik me dat het eigenlijk heel gek is dat we “eten” zo’n ontzettend groot aandeel laten zijn van onze manier van Kerst vieren. Het vieren van Kerst draait niet om eten... Creëer de sfeer die jij wilt met Kerst, eten is een leuke aanvulling.

 

Ik zie de Kerst als een periode van warmte en knusheid. Het is vroeg donker dus doen we allerlei lichtjes en kaarsjes aan, we hebben het huis versierd met nog meer lichtjes en een mooie kerstboom. We hebben meer aandacht voor elkaar, we schrijven gedichten en kopen cadeautjes. We trekken een mooie jurk of een net overhemd aan, besteden wat extra aandacht aan ons haar (en make-up). Met elkaar blikken we terug op wat we het afgelopen jaar bereikt hebben of wat je eindelijk achter je hebt gelaten. Je plannen, wensen en dromen delen voor het jaar dat komen gaat. We nemen ook de tijd om wat uitgebreider (met elkaar) te koken, want eten hoeft niet het hoofdonderwerp te zijn, maar we mogen onszelf daar best even mee verwennen. De knusheid, die aandacht voor elkaar en even gewoon in het hier en nu zijn. Even geen mobieltjes en sociale media. De rest van de avond spelen we met elkaar allerlei gezelschapsspelletjes en genieten van elkaars aanwezigheid. Dat is waar Kerst voor mij om draait en wat ik het belangrijkste vind. Dat dit gepaard gaat met een hapje en drankje, á la. Maar overdrijf het niet.

 

Waar draait Kerst volgens jou om?

 

Liefs,

Kim


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Susan
4 jaar geleden

Wat mooi geschreven Kim, ben het helemaal met je eens. Overvolle winkelwagens met Kerst is niet meer van nu. Geniet van elkaar! En denk ook aan een ander ;-)