Zo blijf je gezond én productief

Afgelopen week hebben we massaal thuisgewerkt en de komende weken zal dat ook nog wel even zo blijven. Misschien vind jij dat thuiswerken wel hartstikke relaxed en geniet jij ervan om dagelijks in trainingspak met de laptop op schoot je mailtjes te checken. Dat is even leuk, maar op termijn is het funest voor je houding én productiviteit. Het Corona-virus heeft een hele grote impact op onze levens. Hoe zorg je ervoor dat je deze weken zo goed én gezond mogelijk doorkomt? Ik geef je wat tips!

 

 1. Creëer of behoud een ritme.

Thuiswerken zorgt ervoor dat we geen reistijd hebben en dus een hoop extra tijd hebben. Gebruik deze extra tijd ’s ochtends niet om langer in bed te blijven liggen, maar behoud je ritme en sta om dezelfde tijd op als anders. Fiets of wandel een rondje door de buurt om zo je “reistijd” als beweegtijd te gebruiken. Zo ben je gelijk goed wakker en kun je je dag fris beginnen.

 

 1. Maak een planning!

Daar komt Kimmetje-planning weer 😊. Een goede planning zorgt ervoor dat je dingen gedaan krijgt en niet vergeet. En zo weet je precies waar je aan toe bent! Want, een paar weken thuis zitten zonder plan.. we weten allemaal hoe die 1e week zonder plan is verlopen: vervéeeling, snaaien, futloos en misschien beginnen de eerste irritaties onderling al wel te komen.

 

Zie mijn planning hieronder. Schrijf op hoe laat je opstaat, welke uren je werkt en wanneer je pauze neemt. Dit werkt niet alleen voor je kinderen, maar is ook ontzettend handig voor jezelf als reminder!


  Tijdstip Activiteit
  07:00 - 07:15 Opstaan + aankleden
  07:15 - 07:45 Rondje wandelen
  07:45 - 08:00 Ontbijten
  08:00 - 10:00 Werken
  10:00 - 10:15 Korte pauze
  10:15 - 12:30 Werken
  12:30 - 13:30 Lunchen + even naar buiten
  13:30 - 15:30 Werken
  15:30 - 15:45 Korte pauze
  15:45 - 17:30 Werken
  17:30 - 18:00 Even naar buiten
  18:00 - 19:00 Koken + eten
  19:00 - 21:00 Iets voor mezelf (huishoudelijke taken, moestuin, overige klusjes of gewoon lekker chillen)
  21:00 Klaarmaken voor bed

  1. Begin met een goed ontbijt.

  Ontbijten is altijd al erg belangrijk geweest, maar nu nog meer! Zorg voor een goed en gezond ontbijt en geef je lichaam na een nacht slaap weer voldoende energie om de dag te starten. Als je niet ontbijt is de kans groter dat je lager op de dag in de verleiding komt om ongezond te gaan snacken.

   

  1. Kleed je aan!

  Hoe verleidelijk het ook klinkt om in je joggingbroek of onesie te blijven hangen, kleed je toch maar aan! Zo bereid je je mentaal voor op je werkdag en blijf je niet in de “chill-modus”. Je zult merken dat je een stuk productiever bent wanneer je jezelf hebt aangekleed.

   

  1. Neem de tijd voor je maaltijden.

  Even snel een bammetje smeren en opeten terwijl je nog even je mailtjes checkt. Wanneer je thuiswerkt kan die pauze er weleens bij in schieten. Probeer ruim tijd in te plannen om te lunchen en óók nog eventjes naar buiten te kunnen. Even weg van je werkplek, frisse lucht, je kop weer leeg en een andere houding doen wonderen voor je productiviteit.

   

  1. Richt een goede (rustige) werkplek in.

  Heb jij een plek in huis waar je al je spullen kunt laten liggen? Het liefst een ruimte die je kunt afsluiten zodat jij je optimaal kunt concentreren. Zorg voor een goede zithouding! Gebruik indien nodig een kussentje om op de goede hoogte te zitten en zet je laptop op een stapel boeken en werk met een los toetsenbord. Zo beperk je de kans dat je lichamelijke klachten krijgt door je zithouding.

   

  1. Blijf in beweging.

  Niet alleen vóór, na, maar blijf ook tijdens je werk voldoende in beweging. Moet je even bellen met een collega? Doe dit terwijl je heen en weer loopt. Kijk iedere 20 minuten even op van je scherm en sta regelmatig op. Doe meerdere malen per dag rek- en strekoefeningen om je spieren en gewrichten soepel te houden.

   

  Ook sportscholen zijn voorlopig gesloten, maar kijk of je online wat leuke oefeningen of workouts kunt vinden die jij wekelijks thuis kunt uitvoeren. Doe het gezellig met het hele gezin!


  «   »

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.