Intuïtief eten

Je ontbijt overslaan? Uit den bozen! Je moet dagelijks 3 hoofdmaaltijden en 3 tot 5 keer iets tussendoor eten. Het zou goed zijn om je metabolisme hoog te houden en je energielevel op pijl. Inmiddels weten we beter, maar doen we ook beter?

 

De wetenschap is voortdurend in beweging en over voeding weten we veel, maar zeker nog niet alles. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat de hoeveelheid eetmomenten niets te maken heeft met je gezondheid. Dus wie verplicht iedere ochtend met heel veel tegenstribbelen zijn ontbijt zit weg te werken: stop ermee!

 

Eigenlijk is het heel logisch. Ons lichaam kijkt niet op de klok en zegt: “Hey, het is 12 uur, lunchtijd. En omdat het lunchtijd is, heb ik honger.” Als dat wel dagelijks het geval is, dan durf ik met 99% zekerheid te zeggen dat jij luncht uit gewoonte. En op welk tijdstip eet jij dan nog meer alleen maar uit gewoonte? Veel van ons kijken op de klok om te bepalen wanneer ze wel of niet gaan eten. Als we echt goed voor ons lichaam willen zorgen, dan is het beter om te wachten tot ons lichaam weer nieuwe voedingsstoffen nodig heeft én dit zelf aangeeft.

 

Ons lichaam kan dit héél goed aangeven. Kijk naar baby’s, kijk naar jonge kinderen. Willen zij altijd eten als het ‘etenstijd’ is? Nee. Drinken zij altijd de fles leeg? Nee. Eten zij altijd hun bord leeg? Nee. Zeuren ze een uur na ‘etenstijd’ om eten. Ja. Dat komt omdat we zijn geboren met een natuurlijk talent om naar ons lichaam te luisteren. Zonde dat we dat er met de opvoeding gelijk weer uitrammen.. Nu we het dus afgeleerd zijn om écht goed naar ons lichaam te luisteren is het super moeilijk weer aan te leren. Dat heeft tijd nodig. Ik ben het zelf gaan testen!

 

Ik had altijd een super strak ritme qua eten. Vooral als ik eens wat later mijn avondeten nam dan was ik ‘hangry’ as f#ck. Sorry voor mijn taalgebruik, had je bij moeten zijn, of eigenlijk liever niet.. Achteraf weet ik dat dit meer kwam doordat ik gewend was om op een bepaald tijdstip te eten, mijn lichaam zich daarop voorbereidde en als er dan niet direct eten kwam.. dan werd ik chagrijnig. Tijdens het vele thuiswerken tijdens de corona-crisis leek met dit het uitgelezen moment om eens te gaan testen. Ik startte mijn dag op zoals normaal, maar sloeg mijn ‘uit-gewoonte-eet-ik-mijn-ontbijt’ over en wachtte tot mijn knorrende maag vroeg om eten. In het begin was dat een halfuur tot een uur later dan normaal, maar ik merkte dat dit steeds verder opschoof. Doordat ik steeds later ontbeet had ik niet altijd stipt om ’12 uur-lunchtijd’ trek en schoof dat dus ook wat verder op. En soms ook niet hoor, maar dat was dan ook prima.

 

Inmiddels, 4 maanden (en -8 kilo – yay!!) later, merk ik dat het één van aller moeilijkste maar ook het belangrijkste element is om goed voor je lijf te zorgen; luister naar je lichaam. Geef je lichaam wat het nodig heeft en waar het zélf om vraagt, niet omdat het een bepaald tijdstip is. Hierdoor wordt je ook beter in portie-beheersing en ervaar ik véél meer rust.

 

Als je graag gewicht wil verliezen dan is dit absoluut het proberen waard & daar help ik je graag bij! Stuur me een mailtje via info@lekkergewoonkim.nl of app/bel naar +31623279127 en laat me weten waar ik je bij kan helpen. Je staat er niet alleen voor 😉.

 

Liefs,

Kim


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.