Home » Blogs » #14 - De vreetdagen, uhh feestdagen!

#14 - De vreetdagen, uhh feestdagen!

Inmiddels is Sinterklaas net achter de rug en begint iedereen na te denken wat we over een paar weken met Kerst de gasten gaan voorschotelen. De decembermaand staat in het teken van gezelligheid, lichtjes, vriendschap en familie, maar ook draait het om eten. Heel veel eten. Vooral om eten.

 

Laat dat nu precies hetgeen zijn waar veel mensen die graag wat gewicht willen verliezen, gigantisch tegenop zien. Want, hoe gaat het je nou lukken om in de maand december af te vallen met al dat lekkers? Of “begin je in januari wel weer”? Ik ben de laatste die jou gaat vertellen dat het makkelijk is, máár… laten we even niet vergeten dat December meer dagen kent dan alleen de feestdagen 😉. Ik wil je niet vertellen hoe je ervoor zorgt dat je afvalt tijdens de Kerst. Ik wil je ook niet vertellen dat je alleen maar gezond moet doen met Kerst. Ik wil gewoon even mijn gedachten hierover kwijt en wie weet heb je er wat aan 😉.

 

Met de gedachte “ik begin in januari wel weer” zeg je eigenlijk dat je nu ergens “mee bezig bent”. Mijn vrije interpretatie is dat je daarmee bedoelt dat je gigantisch je best doet om gezond te leven, maar eigenlijk véél te streng bent voor jezelf en het dus voelt als een dieet. Je mag geen stuk van je chocoladeletter, je mag geen sausjes bij de gourmet en dat toetje moet je van jezelf overslaan. Als je het dan tóch neemt, dan heb je “gefaald”, maakt het allemaal toch niet meer uit en “begin je in januari maar weer”. Streng zijn voor jezelf, vast heel herkenbaar, maar dat werkt niet. Jezelf dingen verbieden werkt averechts. Een gezonde leefstijl heeft juist wel ruimte voor dagen als Kerst, zolang je dat niet overdrijft.

 

Als jij zo hard je best doet het hele jaar lang om gezonder te leven en wat gewicht te verliezen, waarom is de decembermaand dan een periode waarin je denkt “fuck it, ik begin in januari wel weer”? Zo. Ontzettend. Zonde. Wees lief voor jezelf! Gun jezelf dat extraatje, want dat past gewoon in een gezonde leefstijl! Zorg er vooral voor dat je geniet van die extraatjes, maar sla er niet in door. En dat we massaal wél doorslaan met Kerst is tegenwoordig heel normaal geworden….

 

Uitgebreid ontbijten met croissants, afbakbroodjes en allerlei salades. Op de koffie bij oma die een stuk brie en wat heerlijke salades voor op een toastje op tafel heeft staan. En voordat je weggaat pluk je nog wat kerstkransjes uit de boom. Je gaat door naar je schoonouders die het diner verzorgen. Het is nog te vroeg om aan tafel te gaan, dus weer wat toastjes, nootjes en kaasjes op tafel. Het eerste glas wijn wordt alvast ingeschonken. Voordat jullie aan tafel gaan wordt er nog een wijntje ingeschonken, want ach, het is Kerst. Jullie gaan uitgebreid gourmetten, wat over het algemeen véél vlees, saus en stokbrood betekend. Of er staat je een diner met minimaal 3 gangen te wachten. We toppen af met een dikke ijstaart, doen nog een gezelschapsspelletje, drinken het laatste bodempje wijn uit de fles en gaan weer op huis aan… met je broek op de vreetstand (knoop los).

 

Wat mij betreft speelt “eten” in dit verhaal een véél te grote rol. Ik heb ook zéker wel eens op die manier Kerst gevierd en ik kan je vertellen: daar werd ik absoluut niet gelukkig van. Bij thuiskomst kon ik alleen maar denken: “Omg wat zit ik vol, pfff ik voel me niet goed, ohh ik ga slapen, bleghhh”. Is dat wat Kerst is? Jezelf overeten aan al het lekkers? Ik heb van die keer geleerd en ging bij mezelf na waar Kerst nu écht voor is. Toen ik dat had gedaan bedacht ik me dat het eigenlijk heel gek is dat we “eten” zo’n ontzettend groot aandeel laten zijn van onze manier van Kerst vieren. Het vieren van Kerst draait niet om eten... Creëer de sfeer die jij wilt met Kerst, eten is een aanvulling.

 

Ik zie de Kerst als een periode van warmte en knusheid. Het is vroeg donker dus doen we allerlei lichtjes en kaarsjes aan, we hebben het huis versierd met nog meer lichtjes en een mooie kerstboom. We hebben meer aandacht voor elkaar, we schrijven gedichten en kopen cadeautjes. We trekken een mooie jurk of een net overhemd aan, besteden wat extra aandacht aan ons haar (en make-up).

Met elkaar blikken we terug op wat we het afgelopen jaar bereikt hebben of wat je eindelijk achter je hebt gelaten. Je plannen, wensen en dromen delen voor het jaar dat komen gaat. We nemen ook de tijd om wat uitgebreider (met elkaar) te koken, want eten hoeft niet het hoofdonderwerp te zijn, maar we mogen onszelf daar best even mee verwennen. De knusheid, die aandacht voor elkaar en even gewoon in het hier en nu zijn. Even geen mobieltjes en sociale media. De rest van de avond spelen we met elkaar allerlei gezelschapsspelletjes en genieten van elkaars aanwezigheid. Dat is waar Kerst voor mij om draait en wat ik het belangrijkste vind. Dat dit gepaard gaat met een hapje en drankje, á la. Maar overdrijf het niet.

 

Waar draait Kerst volgens jou om?

 

Liefs,

Kim

 

Weten hoe jij zo’n gezonde leefstijl aanleert en volhoud? Geef jezelf dan nu alvast het beste kerstcadeau en schrijf je in voor mijn online programma!

Voorbeeld product

€ 29,95

Voorbeeld product

€ 29,95

Dit is een voorbeeld product. Het kan niet gebruikt of gekocht worden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Susan
2 jaar geleden

Wat mooi geschreven Kim, ben het helemaal met je eens. Overvolle winkelwagens met Kerst is niet meer van nu. Geniet van elkaar! En denk ook aan een ander ;-)